Увага!
Ми працюємо.
Надання послуг здійснюється за попереднім записом!
![]() |
проспект Литовський, 10 |
![]() |
вул. Новомостицька, 2 |
Недостатність вітаміну C (гіповітаміноз C) або його відсутність (авітаміноз C) спричиняє захворювання, яке має назву цинга. Крім морських свинок, йому піддаються примати (мавпи та люди), оскільки у них відсутній фермент I-глюконолактоноксидаза, який бере участь у синтезі вітаміну C з глюкози. Тобто вони не можуть виробляти власний внутрішній (ендогенний) вітамін C і їм необхідне пожиттєве надходження екзогенного вітаміну C з кормом.
Якщо морські свинки не отримують постійно з кормом достатню кількість аскорбінової кислоти, то її запаси в організмі швидко закінчуються, що призводить до проблем зі згортанням крові та продукцією колагену, важливого білка, необхідного для здоров'я шкіри та суглобів. Зниження рівня колагену може спричиняти кульгавість, утруднене ходіння, набрякання суглобів, кровотечі під шкірою, у м'язах, у порожнинах черепа, у мозку, в кишечнику...
Морська свинка з недостатністю вітаміну C може виглядати слабкою, не енергійною, з обережною ходою або кульгавістю, погіршується якість шкіри та шерсті, знижується апетит, може виникнути діарея, загальний хворобливий стан і раптова загибель.
У деяких морських свинок може розвинутися дефіцит вітаміну C, навіть якщо його достатньо в їхньому раціоні. Це пов'язано з іншими захворюваннями або проблемами, які заважають їм належним чином харчуватися. Тільки ветеринарний спеціаліст після огляду та/або проведення відповідних досліджень призначить повноцінне комплексне лікування.
Звичайна здорова морська свинка повинна отримувати щодня 10 мг вітаміну C на 1 кг маси тіла, вагітні самки – 30 мг/кг. Дозування для хворих свинок інші та залежать від різних факторів, тому, якщо у стані морської свинки є будь-які відхилення, її слід якомога швидше показати ветеринарному лікарю, який має досвід у лікуванні гризунів.
Не можна використовувати комплексні полівітаміни як постійне джерело вітаміну C, навіть якщо вони призначені для морських свинок, оскільки це може призвести до передозування інших вітамінів, що може бути дуже шкідливим для вашого улюбленця. Для лікування, залежно від тяжкості захворювання та супутніх хвороб, може знадобитися до двох тижнів введення аскорбінової кислоти у вигляді ін'єкцій.
До овочів, що містять високу кількість вітаміну C, належать солодкий перець, помідори, шпинат, спаржа, броколі (стебла броколі не містять вітамін C), петрушка (обмежено), капуста, листя цикорію, ківі, апельсин...
Виробничі корми зазвичай містять необхідну кількість вітаміну C, але його стабільність залежить від складу та умов зберігання. Аскорбінова кислота дуже нестабільна, її окислення швидко відбувається за несприятливих умов. Якщо корм зберігається при температурі 22°C, кількість вітаміну C, що міститься в ньому, зменшиться більш ніж на 50% протягом 90 днів через процеси окислення.
Якщо ви додаєте вітамін C у питну воду, майте на увазі, що окислювальні процеси відбуваються швидше під впливом прямих сонячних променів, при розведенні жорсткою водою, при контакті з металом або органічним матеріалом.
Головний лікар
ветеринарної клініки "Умка"
ЛАЦАПНЬОВА
Яна Олександрівна
З будь-яких питань щодо здоров'я своїх тварин
ви можете звернутися в нашу клініку за адресою:
просп. Литовський, 10 А, тел: 098-598-57-28 з 10.00 до 20.00
вул. Новомостицька, 2, тел: 067-100-34-75 з 9.00 до 19.00
з 14.00 до 15.00 санітарна година
Ветеринарна клініка «УМКА»
www.umka-vet.com.ua